Vi på Telfa vill bidra till en bättre värld och ta ansvar för vårt avtryck. Detta gör vi genom att sträva efter en hållbar utveckling med fokus på att skapa en ekonomisk stabilitet med lönsam tillväxt, minska negativ miljöpåverkan, hålla en hög affärsetik och vara en attraktiv och hälsosam arbetsplats. Medarbetarnas dagliga engagemang gör skillnad och är en förutsättning för Telfas framgång. En viktig del i hållbarhetsarbetet är därför att vara en arbetsplats där man trivs, utvecklas och känner stolthet för att representera.
Telfa har varit certifierade enligt ISO 14001 sedan år 2000 med en kontinuerlig utveckling av arbetssätt och förbättring av miljöprestanda. Sedan 2018 kvantifierar vi vårt klimatavtryck i CO2-ekvivalenter där det är möjligt och sedan 2020 rapporterar vi enligt GHG-protokollet. Från denna information tar vi avstamp och sätter mål och skapar åtgärder för att minimera vår miljöpåverkan.
Kvalitets- och miljöarbetet är en viktig del av vår verksamhetsstyrning och vi är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.
Ladda ner certifikat, ISO 9001 / ISO 14001 (pdf)
Syftet med en ISO certifiering är att kontinuerligt utveckla verksamheten till det bättre. För att bli certifierad behöver man uppfylla kraven för aktuell ISO standard. Certifiering betyder godkänd revision -och för att bli certifierad behöver man först genomgå en certifieringsrevision och bli godkänd. Därefter tilldelas verksamheten ett certifikat som bevis på att kraven för ISO-standarden är uppfyllda. Varje år sker sedan en uppföljande revision för att kontrollera att kraven upprätthålls.
2021 blev startskottet för oss och vi började satsa på hållbarhetsarbetet på allvar. Du kan läsa mer om starten längre ner på sidan tillsammans med information om hur vi kom fram till att det är just dessa mål, tagna från de globala målen, vi framför allt ska jobba med.
Bra arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö både hos oss och våra leverantörer samtidigt som vi har en ekonomisk tillväxt
OEM:s uppförandekod, Code of Conduct, betonar vikten av att bland annat alltid uppträda etiskt och korrekt samt att respektera människors rättigheter. Uppförandekoden ställer även krav på leverantörerna som ska bekräfta att de agerar inom ramen för respektive lands lagar, motverkar korruption och lever upp till intentionerna i uppförandekoden, exempelvis genom att erbjuda sina anställda en säker och sund arbetsmiljö och att barnarbete inte förekommer.
Alla medarbetare på Telfa uppmuntras att påverka sin egen
karriär genom att vara nyfikna, kreativa och målinriktade.
De flesta ledare
rekryteras internt och stor kraft läggs på att identifiera och utveckla
personer med ledaregenskaper som kan bli framtidens ledare, både lokalt och
centralt.
Öka andelen kvinnor vid nyanställningar med syfte att på sikt öka antalet kvinnor i ledande befattning.
Det ska vara en bra arbetsmiljö hos oss och våra medarbetares trivsel är mycket viktig. Därför genomför vi regelbundet medarbetarundersökningar samt alla medarbetare ska ha minst ett medarbetarsamtal per år för att säkerställa detta. Fysisk säkerhet är viktig för oss och vi lägger mycket energi på att vårt logistikcenter ska vara en trygg plats att arbeta på.
Vi på Telfa vill inspirera till hållbarare lösningar och vara med och bidra i utvecklingen till en mer hållbar industri. Vi vill ta fram och kommunicera ut, både internt och externt, om hållbara lösningar i hopp om att inspirera fler att att arbeta mot en hållbar värld.
Detta gör vi bland annat genom vår kunniga personal men också genom vår marknadskommunikation och våra olika digitala kanaler.
Att stoppa klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och vår allra största påverkan är från personal och transportering av gods samt användningen av våra lokaler.
Därför ligger vårt fokus främst på dessa punkter och vi arbetar samtidigt mot att påverka våra kunder och leverantörer att göra medvetna val.
Det första steget i arbetet var att vi på koncernnivå genomförde en intressentanalys och väsentlighetsanalys för att skapa möjlighet att ta fram nya övergripande hållbarhetsmål. Målen kopplas till Agenda 2030 och några av dess 17 mål. Telfa har utefter detta tagit fram egna mål och aktivitetsplaner som kopplar till dessa övergripande mål.
En viktig del i hållbarhetsarbetet är dialogen med koncernens intressenter, och vilka är då intressenterna? Jo det är kunder, leverantörer, medarbetare och ägare. För att ta reda på vad
som var viktigt för dessa skickades det ut en undersökning i form av en enkät som berörde
olika hållbarhetsfrågor med grund i de 17 globala målen från Agenda 2030, som vi nämnde tidigare. Svaren från intressentdialogen sammanställdes för att skapa en tydlig bild av vilka
av de globala målen respektive grupp tycker att OEM skall prioritera. Nedan presenteras
vilka mål som fått flest röster från respektive intressentgrupp.
Resultatet från intressentanalysen sammanvägt med vad som är väsentligt och möjligt att påverka för OEM-koncernen ligger till grund för hållbarhetsgruppens förslag på vilka som är OEM:s mest väsentliga hållbarhetsfrågor.
Genom väsentlighetsanalysen får vi fyra prioriterade områden som täcker in alla tre aspekterna av hållbarhet;